dijous, 30 de novembre del 2006

Andratx

La corrupció que s'ha començat a destapar a Andratx pot ser una cosa molt grossa. Molt més grossa del que és ara mateix i d'abast més extens que el cas Marbella. A Marbella la cosa es va limitar a un sol municipi, molt gran, molt fashion i ple de jetset, però no va esquitxar tota la província ni cap polític d'àmbit supramunicipal.
A Andratx i Mallorca (i Eivissa) en general, els escàndols urbanístics són gairebé setmanals. Fins ara ha imperat la llei de la selva, és a dir, tu em pagues i jo et requalifico terrenys. Tu em pagues i jo et dono el permís d'obres. Tu em pagues i jo t'adjudico una obra. Tu em pagues i jo miro cap a una altra banda... Evidentment parlo d'oïdes, però si es fa un repàs de la premsa mallorquina dels darrers anys les paraules "pelotasso", "corrupció", "il·legalitat" i "malversació de fons públics" seran les més trobades. I de manera paral·lela a l'augment de tota aquesta porqueria, el litoral mallorquí ha multiplicat el nombre de construccions, s'han fet autopistes i autovies per connectar tots els racons de l'illa, s'han construït urbanitzacions a tot arreu i ara es comença a convertir tota l'illa en una àrea metropolitana de Palma.
A Palma, per exemple, hi ha una urbanització totalment il·legal, Son Olivaret, construïda en terrenys rústics on encara avui en dia s'hi estan construint noves cases. Hi ha denúncies a l'Ajuntament però aquest no actua i allarga el procés per no perdre els vots de tota la gent d'allà. El fiscal en cap és "molt amic" del partit que mana i també se'n renta les mans. És només un petitíssim exemple de com funcionen les coses a Mallorca. Només cal que llegiu els diaris i els blogs dels polítics i veureu tot el que està passant.
Per això i pel fet que a Mallorca pràcticament tothom es coneix, no em sorprendrà gens que mica en mica la trama del batlle d'Andratx vagi ampliant-se i acabi esquitxant a molts peixos grossos. Per exemple, avui el diari "el Mundo" publica (!!!!) que el cunyat d'en Jaume Matas i actual gerent del PP-Balears va representar fins fa un any una de les empreses implicades amb el blanqueig de diners, Inversiones Bruja. I ho diu "el Mundo", o sigui que la cosa ha de ser grossa de veritat... També s'ha dit que una de les detingudes, Maria Antònia Garí, muller de Jaume Gibert (zelador d'Urbanisme d'Andratx), és família del fiscal en cap, Bartomeu Barceló, qui fins a dia d'avui ha fet el possible perquè totes les denúncies relacionades amb temes urbanístics quedessin en no-res. Fins que no han enviat a Mallorca un fiscal anticorrupció (Joan Carrau), no s'ha començat a estirar fils per veure què hi ha de cert en tot el que tothom sap.
A més, mireu quina "casualitat", el Director General d'Ordenació del Territori del Govern Balear que està empresonat era d'Andratx i a que no sabeu de quin poble és la seva superiora, Mabel Cabrer, Consellera d'Obres Públiques que el va contractar com a càrrec de confiança? Andratx. I de quin poble era alcaldessa l'actual Consellera d'Agricultura, Margalida Moner? D'Andratx (recordeu: només 10.000 habitants).
En tot cas, la cosa no és només d'Andratx. Al costat d'aquest poble hi ha Calvià, més gran i més problemàtic, amb una exalcaldessa socialista molt polèmica i un alcalde pepero del mateix nivell. A veure quan es triga a trobar connexions entre les màfies dels dos pobles i tota la porqueria que corre per la majoria de pobles costaners i algun d'interior...
Però bé, jo crec que les trituradores de paper deuen treure fum i algun que altre "favor" farà que el fil que ara s'ha començat a estirar no arribi fins al final. Espero equivocar-me...

1 comentari:

Anònim ha dit...

Muito obrigado!

Marc