dilluns, 24 de setembre del 2007

Hospital de referència (I)

Mallorca necessita un nou hospital, ja que Son Dureta (web només en espanyol) ha quedat petit, obsolet i ja és vell per ser un hospital de referència. En els darrers temps, però, a Palma mateix s'ha obert un nou hospital, Son Llàtzer (web vil-lingüe) que encara té una planta buida i no funciona a ple rendiment, no se sap ben bé perquè. A més, aquest any a Inca s'ha obert un hospital comarcal (sense web específica) per cobrir tota la demanda de la zona del Raiguer, més de 150.000 persones. Amb tot això vull dir que l'augment desproporcionat de població que hi ha a Mallorca ha provocat l'obertura de nous centres sanitaris. Però és evident que no n'hi ha prou i que fa falta millorar l'hospital de referència.
L'anterior govern va aprofitar l'avinentesa de la necessitat del nou hospital per fer un bon pilotasso urbanístic. Van rebutjar alternatives com la reforma del mateix hospital, la reconversió de la base militar General Asensio o altres solars que no permetien un creixement urbanístic i van traslladar el nou hospital a la finca de So n'Espases, en una zona rural ben al costat del Monestir de la Real i en una zona on els principals constructors de la seva corda política van adquirir els solars del voltant. Res que no s'hagués vist abans, però no per això menys moralment denunciable.
La decisió va ser molt controvertida i va aparèixer una plataforma anti-hospital a So n'Espases. L'oposició ciutadana va ser molt forta i els partits polítics es van sumar a les protestes, especialment el PSM, ara Bloc per Mallorca. En tot cas, el PSOE també va recollir en el seu programa electoral la decisió de no fer l'hospital a So n'Espases (pàgines 40 i 45).
Un cop assolit el poder, però, sembla que l'opció (bastant poc realista) de fer l'hospital de nou al mateix solar ha quedat descartada per tots els problemes, bastant obvis, que podria provocar als pacients i als treballadors sanitaris. És deplorable que un partit polític reculli en el programa electoral i faci bandera d'un tema que després no podrà (voldrà) executar. És més, en el discurs d'investidura el President Antich va tornar a afirmar que la seva voluntat era fer l'hospital al solar de Son Dureta. Ignorància, premeditació o inutilitat?