divendres, 2 de desembre del 2005

Espectacular

Els gegants i la colla de geganters de Mancor. Foto: Arrels de la Vall

Així és com es pot definir la 3a Fira de l’Esclata-Sang de Mancor de la Vall. Vaig arribar-hi el dissabte a la nit i tots els comentaris giraven al voltant de l’èxit de la presentació en públic dels Gegants del poble: en Joan (carboner) i na Llúcia (brodadora). Es veu que molta gent del poble es va emocionar en veure l’exquisitesa de les seves formes i vestits, fins el punt que més d’un identificava clarament la cara del gegant amb un mancorí. L’altre gran tema va ser la segona actuació dels Dimonis de Mancor, que no va ser tan lluïda com la primera per un petit incident que per sort no va acabar malament, però que va ser també molt aplaudida. I és que pels dimonis de Mancor de la Vall, una actuació poc lluïda vol dir una actuació boníssima però no perfecta, no sé si m’explico…
Foto de la primera actuació dels Dimonis de Mancor. Foto: Arrels de la Vall

Jo duia un cap de setmana mig encostipat i només desitjava dormir, però el diumenge era el dia de la Fira i vaig anar fins el centre a donar un cop de mà. Els col·laboradors (gairebé tots els mancorins) estaven desbordats: una gentada immensa recorria tot el poble mirant les reproduccions d’un torrent (amb aigua) fet al centre del poble, d’una capella que hi havia antigament en una alqueria avui mig abandonada; o la reproducció de “sa Canaleta”, l’”aqüeducte” que va dur per primer cop aigua al poble o les múltiples paradetes amb productes artesans. A la paradeta on estava preparant plats d’esclata-sangs (rovellons pels no-mallorquins) va venir Madò Pereta i s’hi va tirar tot el matí ajudant-nos a servir. Madò Pereta és tota una institució a Mallorca. Es tracta d’un personatge caracteritzat per en Joan Carles Bestard i que consisteix en una senyora velleta, mallorquina de les de tota la vida, amb un humor bastant pagesot i senzill i amb algunes sortides reivindicatives pel que fa a la cultura i patrimoni mallorquí.

Madò Pereta en acció venent plats de rovellons i carn per fer a la brasa. Foto: Arrels de la Vall

La qüestió és que em vaig tirar tot el matí servint plats i plats i plats i no vaig veure la fira fins que, a l’hora de dinar em vaig escaquejar i vaig gaudir d’una estona voltant pels carrers replets de gent entusiasmada amb el que veia. Els que volgueu més informació sobre la fira (hi ha un grapat de fotos i molta informació) podeu clicar aquí. Ah! i a tot el que he explicat cal afegir que Mancor té tan sols 1000 habitants (no crec que hi arribi...), o sigui que encara té més mèrit.



Apa, salut i bon cap de setmana llarg!

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Així m'agrada, ja xerres com un autèntic mancorí!!!! A veure si encara seràs el mancorí num. 1000!!!!

I no és per res, però Mancor a part de ser un dels pobles més bonics de Mallorca ;), des de fa 3 anys hi ha una vida cultural (amb això de l'Associació Arrels de la Vall) increïble!!!
Tot el poble (menys els PePeros de l'Ajuntament a qui els fa molta ràbia) hi està implicat, tothom participa i tothom ajuda a organitzar coses: gegants, dimonis i Fira!!!
I res, que n'estic molt orgullosa!

;)

Sa Roqueta

Anònim ha dit...

Tatxenko quedant bé amb la família política... Tot un senyor!

Marc

Tatxenko ha dit...

Que en dubtaves, Marc, de que sóc tot un senyor? ;)

Per cert, tal com apunta sa Roqueta, el poble no és tan perfecte: el PP hi treu majoria absoluta en totes les eleccions... (encara que cal reconèixer que molts dels peperos d'allà no tenen res a veure amb els peperos que tots coneixem)

Anònim ha dit...

Idó, tatxenko, jo crec que sí. Que els peperos de Mancor són igualets als d'altres indrets. Ara estan començant a construir per tot el poble i en uns anys s'acabarà la identitat de Mancor com a poble (els 1000 habitants quedaran enrera ben prest) a més de que les seves construccions son desmesurades i sense respectar l'harmonia del poble. Una autèntica llàstima. En quant al moviment cultural que ha creat "Arrels de la Vall" és ben cert, si bé estan rebent atacs constants per part del PP.

Tatxenko ha dit...

Hola anònim!
Si mai passes per Catalunya, veuràs que alguns dels peperos de Mancor (no tots!) se pareixen potser més a la gent de CiU que als del PP d'en Rajoy... Fet que no vol dir que siguin uns sants ni que no els agradin les mangarrufes i el ciment... Tens raó: ara s'està construint tot, i ben aviat no quedarà res del que coneixíem com a Mancor, a veure si a les properes eleccions l'oposició els pren la batlia i atura aquesta destrucció!