dilluns, 30 de maig del 2005

Nooooo....

"Els francesos tenen algunes coses bones, encara que hagin dit que no a la Constitució". Aquesta és una frase, o una de molt similar, que aquest matí ha dit en Joan Barril a COM Ràdio. O sigui que votar "no" en el referèndum d'ahir és una cosa negativa... Ah, molt bé! En tot cas, aquesta frase la podria haver dit qualsevol dels comunicadors del nostre país i de l'Estat, tant els de dretes com els d'esquerres.
Bé, ahir els francesos van decidir que el Tractat que estableix una "Constitució" (ja m'explicareu si això és ben bé una constitució...) per Europa no els interessava i, per tant, hi van votar en contra. I tot després d'una campanya llarguíssima i on s'ha discutit pels pros i contres de forma extensa, no com aquí. No vull entrar en si es tracta d'un Tractat positiu o negatiu pels nostres interessos, ja que cadascú pot tenir una visió diferent.
Tan sols volia fer notar la sensació de catàstrofe i la reacció antifrancesa que en molts àmbits ha sorgit arran dels resultats d'ahir. Digueu el que vulgueu, però almenys els francesos tenen una cultura política democràtica de la que nosaltres estem a anys llum. Ha votat prop d'un 70% del cens (a Catalunya prop d'un 35%). Allà els partits han tingut pluralitat interna. Aquí tots els partits van ser monolítics. O sí o no. I a sobre encara volem donar lliçons d'europeïsme...
En definitiva que aquí tots anem com ovelles al dictat que els quatre líders de torn ens diuen, mentre a Europa aquest sí abrumador que els nostres guies espirituals ens van vendre no serà tal. Mireu aquest bon anàlisi de l'Al Turtusi al respecte.
En conclusió, "À la merde"!!!
PS: Acabant d'escriure el post em trobo amb la primera veu discordant amb aquesta uniformitat de pensament que us deia. És interessant de llegir...

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Hosti, doncs jo recordo haver-li llegit alguns articles a en Barril, durant la campanya del referèndum espanyol, on defensava el NO.

Manipulació i/o pressions de la direcció de la COM???

Jordi Arrufat ha dit...

Tatxenko,
em fa gràcia, coincidim gairebé al 100% en els plantejaments que vaig escriure ahir a la nit al foro de becaris ICEX. Et vaig a fer un copy paste ja que l'accés al foro és restringit.
Allí la gent també ha reaccionat d'una manera bastant antigavatxa, quan el que haurien d'haver fet és mirar-se la cultura política de puta pena que hi ha a l'Estat Espanyol

Tatxenko ha dit...

Bones palatreco!!!!

Jo també tenia en Barril per un individu que estava pel no... Suposo que seran les pressions...

Al-turtusi: ja no em sento tan sol en la croada de defensar l'honorabilitat dels gavatxos en aquest tema... (en altres temes no, eh??) Aquí a la feina també es cagaven en els francesos, i això que l'Opus estava més aviat pel no...

Anònim ha dit...

No perdem de vista que no tots els NO de França són els mateixos: s'hi barregen des de comunistes a "sobiranistes", passant per neofeixistes, associacions pageses, i col·lectius marginals de tot tipus.
De fet, l'únic comú denominador que tenen bona part d'ells és l'antiliberalisme...

Marc

Anònim ha dit...

Això està clar, però lo que a jo no m'entra dins el cap és la "criminalització" que es fa sempre des de l'Estat espanyol de tot allò que va en contra del que l'status quo considera que és el correcte. El que ha demostrat França és que és una societat molt més madura que l'espanyola, catalana, o lo que li volgueu dir... Allà hi ha debat i no passa res si penses diferent...

P.S.: Bé, en aquest cas almenys... tampoc dic que siguin la rehòstia, eh?

Sa Roqueta

Anònim ha dit...

Això és veritat, debat n'hi ha hagut, els electors de cada partit han demostrat tenir capacitat de decisió pròpia, i l'elevada participació legitima completament la consulta.

Una altra cosa és que no està clar que els resultats que se'n derivin siguin positius. Quines millores s'han de fer al tractat, i en quina línia? Més drets socials? Més control per part dels estats? Més proteccionista econòmicament? Etc.

Molts voldríem que es redactés una veritable constitució sorgida de l'elecció d'una cambra constituent elegida democràticament per tots els ciutadans. Però, des d'una perspectiva realista, cap on es podria anar si es reobre un debat del text?

És molt difícil, però almenys als catalans ja ens interessa, ni que sigui per resoldre temes de caràcter nacional...

Anònim ha dit...

(M'he descuidat de signar)

Marc

Anònim ha dit...

Jo no nego que a França hi hagi una cultura política una mica més avançada que a Espanya, tot i que us recordo que fa uns anys el Sr. LePen va ser qui va concòrrer a la segona volta de les eleccions franceses.

La meva crítica és que els francesos no han votat no a la Constitució francesa sino no a Chirac. Ahir miraves la tele o diaris francesos i (polítics preparats a part) la gent deia que els llocs de treballs se n'anaven a Madagascar o que França anava molt malament i això er aper culpa de Chirac... Per tant, va ser més un vot de càstig al Govern que no un vot a la Constitució Europea.

En segon lloc, a França li senta com una patada al cul el fet d'estar perdent pes específic a dins d'Europa i que existeixi la possibilitat de que països com Turquia puguin entrar a la UE. Però no és tracta d'això la UE? De que els Estats perdin certa sobirania per transferir-la al nivell europeu?

No entro en si el text és bo o no és bo. Sé que moltes coses queden fora, però crec que és millor avançar poc a poc que voler anar massa ràpid. De totes formes n critico ni defenso la Constitució, reconec que n me l'he llegit i no vul parlar sobre algo que no conec.

El que critico és que els franceos són uns egoïstes i uns hipòcrites. Molt parlar de que volen fer avançar Europa i enfortir-la davant els americans però quan en tenen la oportunitat pensen nomès en l'interès nacional francés. No dubto que vulguin una Europa més forta, però volen que sigui una Europa més forta on França mantingui el seu pes específic i es tanqui a països que puguin competir amb França.

God shave the Queen!

Andorra (proposaré canviar al Presi francés de Copríncep per la monarquian anglesa (això sí, només si es salten al Dumbo)

Andorra

Anònim ha dit...

Andorra, una cosa no treu l'altra, però siguin quines siguin les "proporcions" de les motivacions que han portat al NO, fins i tot les que són estrictament internes, no deixa de ser una decisió més fonamentada que la que es va donar aquí, amb 2/3 de la població quedant-se a casa...
És evident que tenen por a perdre "privilegis" però... a qui no li faria por?

Marc

Tatxenko ha dit...

A mi també em senta com una patada al cul que Turquia entri a la UE. Ja que hi som, que hi entri l'Iraq, Palestina i Israel. Total, a l'hora de respectar els drets humans no hi ha tanta diferència...

I sobre els motius del no francès, perquè et penses que la gent va votar sí a l'Estat espanyol? Si en Zapatero i en Rajoy demanaven el Sí, perquè s'havia de votar una altra cosa? Però si en Butragueño i en Cruyff ens diuen que Europa és de puta mare, perquè s'hauria de votar que no???

Anònim ha dit...

En cap moment he negat la legitimitat de la consulta francesa, com a poble sobirà estan en el seu dret de fer el que vulguin.

Sobre lo de perdre privilegis, si se segueix fent política internacional així, ja cal que deixem a casa tot el projecte de la UE, perquè consisteix en això: perdre privilegis a canvi de cedir-los a un ens supra-nacional.

I sobre lo de Turquia, la veritat és que a mi no em sembla malament que entri. Quan Espanya volia entrar el nucli dur de països feien els mateixos comentaris que ara es fan sobre Turquia. Sobre els drets humans, em semba que la situació milloraria molt més per als prois turcs si estessin dins d'Europa que si els deixem fora.
De fet, per voler acostar-se a Europa la situació dels drets humans ha millorat ostensiblement desde fa 5 anys (no dic que sigui perfecta, ni de lluny).

I tampoc veig problema per a que es puguin considerar europeus. Estan en altres organitzacions europees com el Consell d'Europa i l'OSCE i, personalment, em sembla que funcionen molt be. Pel que vaig poder veure alla, s'aconsegueix molt més tenint-los dins que a fora.

Andorra