divendres, 7 d’abril del 2006

Més sobre l'estatut(et)

Aquest matí he sentit a RAC1 (estic vago i no buscaré enllaços) que ahir en Puigcercós i en ZP es van reunir a la Moncloa i, entre altres coses, l'amic Puigcercós va dir a en ZP que no patís perquè els senadors d'ERC no votarien que no a l'Estatut(et) al Senat i que ja trobarien una fòrmula imaginativa perquè aquest tirés endavant sense recolzar-lo. Ho trobo, com a mínim, incoherent. Si ERC vota que no a l'Estatut(et) al Senat (tal com va fer en el Congrés), juntament amb els vots dels altres que s'hi oposen (PP), aconseguirien retornar l'Estatut(et) al Congrés on s'hauria de retocar de nou per aconseguir-ne l'aprovació. Aquest fet provocaria que el referèndum no es pogués celebrar abans de l'estiu, que és el que el PSOE desitja per començar a recuperar vots espanyolistes perduts de cara a les municipals del maig del 2007.
I és que ERC, passat el tràmit del Congrés, va fer 7 propostes de millora de l'Estatut(et) per tal de recolzar-lo. O millor dit, set excuses per poder acabar dient que sí a l'estatut(et). Sabeu quants d'aquests punts han sigut tinguts en consideració des del tràmit del Congrés? Ni un. Ara es pot discutir si aquestes propostes van ser fruit d'un error de càlcul dels d'Esquerra, d'una demanda realment imprescindible o una excusa per acabar dient que no. El que està clar és que si ni tan sols una de les demandes s'ha complert, no hi ha motiu per canviar el vot. Llavors, a què es deu que en Puigcercós digués a en ZP que no serien ells els qui frenarien l'Estatut(et) al Senat?
1- Síndrome d'Estocolm amb en ZP: quantes més hòsties els fot, més en depenen.
2- Por escènica: què diran els catalans si ERC (i el PP) són els culpables de que l'Estatut(et) no es pugui votar al juny?
3- Realment és un bon Estatut(et) i si ERC segueix defensant el "No" es quedarà sense arguments.
4- Votar No = anar a l'oposició
Diria que hi ha una mica de cada. En tot cas, crec que, un cop més, ERC ha perdut una oportunitat d'or per negociar amb força pel que se suposa que creu: "si no hi ha millora, l'Estatut(et) torna al Congrés i el referèndum serà a l'octubre". I és el segon xec en blanc que en Puigcercós regala, ja que en ple procés de negociació de l'Estatut ja va donar el sí als pressupostos generals del PSOE sense aconseguir cap compromís a canvi. Que no se m'enfadi cap lector, però començo a tenir la mosca darrera l'orella, amb l'amor Puigcercós-ZP. I més després de veure'ls riure parlant del Barça...

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Tatxenko,

En algunes coses podem estar d'acord, però quina alternativa té ERC? Si vota l'esmena del PP és cert que l'Estatut(et) tornarà al Congrés... per tornar a sortir-ne igual com està ara! (No cal dir que ni CiU ni ICV ni ningú més canviarà de postura)

Per això no val la pena endarrerir el procés: fem el referèndum ja, i que el poble es pronunciï. No és més lògic?

Marc

Anònim ha dit...

Potser sí, però essent putes podrien aprofitar per aconseguir quelcom a canvi del favor que faran als socialistes (com apunta en Tatxenko). O si no, podrien ser honestos amb ells mateixos i continuar dient que no.

Anònim ha dit...

Jo crec que s'ha de lluitar una mica més pel que es vol i si això vol dir fer-se més pesat que un plom i no votar sí fins que et concedeixin el que has demanat, ho has de fer.

Que no se n'adona ERC que els espanyols se'n riuen a la seva cara? Que es facin valer d'una vegada!!!!

Sa Roqueta

Tatxenko ha dit...

Marc, encara que no ho sembli, estem d'acord en MOLTES coses... ;)
Si el referèndum es fa pel juny, podem dir que la direcció d'ERC, a 2 mesos de la votació, oficialment encara no sap què farà (encara que segueixo convençut de que diran que sí amb la boca petita). De què depèn un vot o un altre? L'Estatut(et), si no intercedeix la Moreneta, serà el que ja coneixem. Si ja saben el text que és, què esperen per posicionar-se? Esperen per tacticisme... per això no entenc que, posats a fer tàctiques, renunciïn a fotre-li una bona putada al PSOE (almenys en forma d'amenaça) votant en contra al Senat... i tindrien més temps per pensar (i convèncer l'electorat del que l'Estatut(et) representa, si és que estan convençuts que no és un bon estatut(et))...

Anònim ha dit...

Reitero el meu comentari inicial: l'Estatut és una merdeta que, malgrat que faci menys pudor que l'actual, no passarà a convertir-se en una lasagna deliciosa pel fet que la tornem a passar pel Congrés. Per tant, com més aviat s'acabi aquesta història, millor per a tots.

De totes maneres, sí que és cert que a ERC li podria interessar allargar el tema, per garantir més mesos al govern de la Generalitat, i per posar més en contradicció els adversaris, ja que a tots els interessa acabar aviat:

-Al PSC, perquè tindran més temps per reaccionar davant l'electorat espanyolista (a mi en Bono no em farà creure que ara es dedicarà a la jardineria)

-A CiU, perquè tan bon punt es faci el referèndum confien en tenir eleccions i guanyar-les.

-A ICV, perquè el tema de l'Estatut els està destrossant per les bases.

Però malgrat això, jo personalment desitjo anar a votar ja i que s'acabi d'una punyetera vegada aquest història, perquè ja n'estic fins als collons del que es parla cada dia a les notícies, començant per l'Estatut (i acabant per Iraq, Palestina, la interculturalitat dels collons, etc). La mare que ho va parir tot plegat!

I ja callo.

Necessito vacances ara!!! Bones vacances a tots!

Marc

Tatxenko ha dit...

Ostres, estàs gairebé tan cremat com jo... Per cert, ja que parles de notícies, ara als telenotícies està "de moda" parlar de les agressions als nens. Sembla que en el darrer mes hi ha hagut més nens agredits que en els dos darrers anys i, de cop i volta, ja no hi ha dones maltractades ni cauen avions ni hi ha incendis. Tot són complements pels plats principals de les notícies de la dècada (Iraq i Palestina)...

Bon cap de setmana!!! I desconnecta!!