dijous, 8 de setembre del 2005

IB3

Diumenge vespre vaig veure la gala d'inauguració d'IB3, o millor dit, PP3, la televisió del PP de les Illes Balears. Sembla que la televisió serà molt i molt més pepera que no pas socialista és PSC3, perdó, TV3, i això que ja ho és molt...
Després de saber la purga que s'havia fet entre tots els candidats a treballar-hi (abans de començar a emetre es van carregar els familiars de militants de plataformes ecologistes, els sospitosos de catalanistes i els menys afins a la seva causa), ja m'imaginava que la cosa seria dura...
Fins avui no m'he decidit a escriure'n res ja que he estat totalment aclaparat pel que vaig veure. Hi havia dos presentadors i dues presentadores que anaven explicant la programació de la nova cadena. Un dels presentadors era en Fernando Schwartz, madrileny de naixement, de pensament i d'acció. Evidentment, el seu vincle amb les Illes és que hi té casa de vacances. Evidentment és molt proper al PP. Evidentment, de català no en sap ni un borrall.
L'altre presentador era l'Agustín el Casta. Aquest sí que és mallorquí, o almenys això diu. Serà l'humorista oficial d'IB3, el Buenafuente mallorquí, encara que el seu humor s'assembla més al del "neng" dels ous. Evidentment, s'expressa sempre en castellà excepte quan és per ridiculitzar algun mallorquí. Llavors parla el català menys estàndard que pot, ple de barbarismes.
Una presentadora va ser la Cati Solivelles, actriu que surt a Dinamita. Va intentar xerrar català salat durant tota la gala, encara que li va costar molt. En Schwartz deia una parida en castellà perfecte i ella havia de respondre en mallorquí. En més de dues ocasions va contestar-li en castellà.
L'altra presentadora era la Llum Barrera, actriu que apareix per "aquí no hay quien viva". Li va passar exactament el mateix que a l'anterior. Va acabar parlant mig en mallorquí mig en castellà.
En definitiva, va quedar clara l'aposta pel bilingüisme castellà predominant - mallorquí llengua de segona que predica el PP i que en pocs anys farà que a Mallorca el català reculi més del que les onades migratòries ja provoquen.
Pel que fa a la realització, es va encarregar de treure per pantalla a tota la cúpula pepera que hi havia al públic. Hi eren pràcticament tots, ben trajats, amb les camises blaves, les corbates impecables i repentinats i engominats fins el límit. L'oposició en bloc, (gràcies!) va decidir no anar-hi.
A nivell de la graella de programes, el "prime time" serà en un 70% de programes en castellà. El telenotícies es farà en català més o menys estàndard, però serà monotemàtic de que bons que són els peperos i que dolents la resta. Les pel·lícules i sèries americanes es passaran en la seva versió castellana, encara que hi hagi una versió catalana. Per exemple, ara als matins fan en Magnum en castellà. Flipant. Com a contrapartida, però, sembla que la programació infantil i el futbol serà en català (ara bé, el futbol només es podrà veure per IB3, o sigui que els qui s'havien acostumat a veure'l per TV3 s'hauran de fotre...)
Amb aquest escrit, el que vull dir és que, per molt que ells governin a les Illes, i potser fins i tot siguin majoritaris entre la població (en cap cas arriben al 50%), i que guanyin les eleccions, hi ha moltíssims mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterencs que abominen de la majoria del que el PP pensa, diu i fa. I es mereixen tot el suport que des de la resta del país els poguem donar. I aquest suport no s'ha de donar des de la burla o la conya típica de que són governats pels peperos. Perquè, imagineu-vos com ens sentaria a molts catalans de Catalunya que ens governessin en Piqué, en Vidal-Quadras o l'Albertito Fernandez...
Ara que he acabat d'escriure això m'he trobat amb aquest article d'en Llorenç Capellà que toca, si fa no fa, el mateix.

4 comentaris:

Tatxenko ha dit...

Ja m'he desfogat...

Anònim ha dit...

Anava a fer una conya i a escriure-la en castellà, però el problema és massa seriós...

Marc

Anònim ha dit...

Ni se t'acudeixi!!!!

Sa Roqueta

Anònim ha dit...

Per sort o per desgràcia, només vaig veure uns 5 minuts d'aquesta gala. El que m'estranyava és que no n'haguessis parlat fins avui! :P

Ah! No coneixia el tal Agustín el Casta, però l'odio des que el vaig veure!