Matances!!!
Aquest cap de setmana aniré per segon cop a matances, que és la forma mallorquina de fer la "matança del porc". A la matança del porc a Catalunya hi havia anat un parell de cops de ben petit i un dels pocs records que em queden són les gibrelles plenes de peltrucs blancs i negres que ens endúiem cap a casa. Les primeres (i úniques) matances a què he assistit van ser fa tres anys a Escorca, ben a prop del monestir de Lluc. Em van impactar moltes coses:
-el tracte exquisit que va rebre el porc fins que va ser mort d'una sola ganivetada a la gargamella (abans l'havíem penjat de les potes davanteres a la pala d'una petita excavadora).
-el darrer alè (vapor) que va sortir de la ferida mortal del coll del porc.
-el repartiment de tasques entre homes i dones: nosaltres vam escorxar el porc després d'haver-ne cremat els pèls, vam preparar els calderons per bullir els butifarrons i vam fregir el greix. Elles, mentrestant, van netejar els budells i els van cosir i després van picar (capolar) la carn i van fer les pastes que servirien per fer els diferents embotits.
-el beure i l'esmorzar. Sí senyor, tota la feinada va anar envoltada d'un bon drinking (herbes o palo) i d'un bon esmorzar de fregits de trossos del porc amb pa amb tomàquet.
-la pasta de la sobrassada. Em vaig arremangar la samarreta, em vaig posar de genolls i dins una gibrella immensa vaig haver de remenar la pasta de la carn amb el pebre vermell, sal i altres espècies fins que quedés tot absolutament ben mesclat. Diuen que s'ha de remenar fins que et suï el cul de l'esforç. Vaig suar de valent.
-omplir els budells. No ho havia fet mai i el fet de tenir un budell a la mà que es va omplint i omplint i omplint... Bé, va ser una sensació curiosa.
-de tot, però, el millor record va ser veure el resultat final del dia de feina, que va ser molt similar al de la foto. I, encara millor, tenir sobrassades per tot l'any!!! Mmmmmm!!!!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada