divendres, 9 de setembre del 2005

Mossos i mosses

Aquest matí a RAC1 han comentat que el diari "El País" ha publicat que l'alçada requerida a les dones que vulguin entrar als Mossos d'Esquadra es rebaixa del metre seixanta-cinc al metre seixanta, que és l'alçada mitjana de les dones (no sé si és la mitjana barcelonina, catalana, espanyola, europea o mundial, ni com han fet aquesta mitjna, però aquí queda). Mentrestant, la mitjana d'alçada dels homes que vulguin entrar al cos dels Mossos és de metre setanta (que no sé si és la mitjana o no).
I jo em pregunto i em responc, com si tingués doble personalitat:
1- Per què es demana una alçada mínima per entrar a la Policia de Catalunya?
2- Perquè per exercir de policia s'ha de tenir una mínima presència que imposi respecte als possibles delinqüents als que s'ha de detenir, al mateix temps que doni una bona imatge als ciutadans.
1- I l'alçada és decisiva a l'hora de satisfer aquestes necessitats? És a dir, un policia no pot medir un metre cinquanta cinc, estar fibradíssim i ser cinturó negre de karate?
2- Ens hem de basar en dades objectives, i l'alçada ho és. Després, als candidats que superen aquestes alçades se'ls fan proves per tal que demostrin les seves capacitats físiques.
1- Segueixo sense entendre llavors la limitació d'alçada, ja que a un "baixet" se l'està discriminant i no se li permet demostrar les seves capacitats.
2- T'ho torno a repetir. També és qüestió d'imatge i d'imposar respecte al delinqüent.
1- Llavors una dona que medeixi un metre seixanta sí que imposa al delinqüent i dóna imatge de seguretat i un home 9 centímetres més alt que ella no?

La veritat és que no ho entenc. Aquesta discriminació per raons d'alçada no l'entenc, però el fet que, a més hi hagi una doble escala segons si ets home o dona realment ja frega l'absurd. O no?

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Home... si acceptem el requisit de l'alçada mínima, veig lògic que sigui diferent segons si s'és home o dona. Tal com està ara (sempre que les mitjanes estiguin ben calculades), s'està descriminant la meitat de dones i la meitat d'homes, ni més ni menys. Si s'igualessin els requisits (cap a un punt mig, imagino) s'estaria afavorint que entressin encara més homes que dones.

Ara bé, tot això aplica si acceptem el límit d'alçada. Límit que tampoc acabo de veure del tot malament. Sí bé és cert que frega l'absurd discriminar entre dues persones l'alçada de les quals difereix només en un centímetre, no és menys cert que algú que faci menys de metre i mig (per exemple) ni imposa respecte, ni autoritat ni res de res. El problema aquí (com en molts altres àmbits [1]) és on posar el llindar. I agafar la mitjana no em sembla mala idea del tot.

Evidentment, tot això ho dic des del punt de vista d'algú que:

a) mai li ha passat pel cap la més mínima intenció de fer-se Mosso.
i b) medeix bastant més que el famós llindar del metre setanta.

Massa subjectiu? Potser sí... :)


[1] Em vénen ara a la memòria aquelles revisions d'exàmens estil "és injust, a fulanet amb un 4,76 l'han aprovat, i a mi amb un 4,74 no!"

Tatxenko ha dit...

Em repeteixo una mica, però si l'autoritat s'ha d'imposar purament per l'alçada, no anem bé. És pot medir 1,90 i ser un sac d'ossos i dèbil, i amb una cara de pallús que faci riure...
En canvi, es pot medir 1,60 i ser una bèstia físicament i imposar respecte. L'alt, amb sort, podrà entrar al cos de Policia. El baix no tindrà ni l'oportunitat.

Per altra banda, dubto que les mitjanes estiguin ben fetes. Almenys la que es refereix al cas dels homes (parlo dels joves en edat d'entrar a la policia), ja que pocs joves conec per sota del metre setanta.

I un darrer punt. Si el que és important és que el policia doni imatge d'autoritat no m'entra al cap que un individu femení de metre seixanta pugui fer-ho i un individu masculí de la mateixa alçada no. Però el que es prioritza és una suposada igualtat de gènere en un àmbit, el de la lluita contra la delinqüència, en què no crec que haguem d'estar per "bromes(1)" d'aquest tipus.

(1) em refereixo a que sona a broma en aquest àmbit, en què la força física és bastant important. Si una dona de metre seixanta pot detenir un delinqüent, un home de la mateixa alçada, també. O com a mínim ell hauria de tenir l'oportunitat de provar-ho. Que si després "no dóna la talla" (jejeje), el fotin fora!

Anònim ha dit...

No et dic pas que no... De tota manera, tu mateix ho has dit, l'alçada és una magnitud objectiva i fàcilment mesurable. En canvi, l'estar catxes ja és més complicat definir-ho.

Canviant de tema, vau veure el programa d'ahir de Passatgers (TV3)? Al principi en Matthew Tree parava a Mollet, a l'escola dels mossos, i tenia l'honor de participar (primer com a policia i després com a delinqüent) en un entrenament del Grup Especial d'Intervencions (els GEOs catalans). No vaig poder mesurar l'alçada d'aquests homes, però us asseguro que impressionaven (i en Matthew ho va poder comprovar personalment quan el van reduir sense contemplacions).

Anònim ha dit...

D'acord amb la reflexió d'en Tatxenko. Jo hi afegiria una cosa: si algun dia arriben a la conclusió que cal prioritzar la capacitat d'imposar autoritat per davant de les diferències de gènere, el que haurien de fer és puja l'alçada femenina i baixar la masculina, de manera que una dona necessiti tenir almenys 1'75...

Perdó si fereixo sensibilitats... Que consti que això és una reflexió, no tinc cap postura definida respecte aquest tema.

Marc

Anònim ha dit...

Crec que dir-se Tatxenko ja condiciona la teva tesi. No?
(es broma)

Tatxenko ha dit...

Tu rai, que tens un nom que et permet parlar de tot... ;)

Anònim ha dit...

Com que puc parlat de tot, et diré que he vist jugar el Tatxenko !!

Anònim ha dit...

Hola,
jo no veig cap raó per discriminar per alçada o sexe, penso que seria més lògic imposar uns únics criteris d'alçada per a tothom (per fer la mateixa patxoca) i unes proves físiques idèntiques per a tothom per assegurar les qualitats i condiciones de totes les futures persones agents sense cap tipus discriminació ni positiva ni negativa. A mateix sou mateixes qualitats mínimes.

Tatxenko ha dit...

Hola "Usuario Anónimo". Estic d'acord amb tu. En el cas de la seguretat pública hauria de ser així com tu dius.