divendres, 23 de juny del 2006

Imagineu...

Imagineu que esteu prenent tranquil·lament una cerveseta en una terrassa d'un bar amb uns amics i vénen 3 policies "nacionals" i us demanen, en una llengua que no és la vostra ni pròpia del país on esteu, que us identifiqueu. Teniu un parell (mallorquí) d'opcions:
1. Treure el DNI, fer-los la pilota en la seva llengua, riure nerviosament i esperar que us deixin en pau.
2. Treure el DNI, callar i esperar que marxin.
3. Demanar-los que ho tornin a repetir en la teva llengua i demanar-los la raó d'aquesta aleatorietat a l'hora de triar-vos a vosaltres. Un cop aclarit això, se'ls mostra el DNI.
4. Sortir corrent.
La majoria de la població opta per les opcions 1 i 2. Els que opten per la primera opció acostumen a ser gent amb una mentalitat de submissió al poder, que té alguna cosa a amagar o gent "pilota". Els que opten per la segona opció segurament pensen que és millor no buscar-se problemes, amb el seu silenci mostren la seva disconformitat amb la forma d'actuar de la policia i esperen que s'acabi la humiliació el més ràpidament possible. La quarta opció és de covards o de gent en situació il·legal. La tercera opció és la més digna i valenta de les quatre. Es tracta de fiscalitzar l'acció de les forces policials si es considera que actuen incorrectament. Si incompleixen els teus drets en dirigir-se't en una llengua que no és la que desitges, com a mínim, s'ha de tenir el dret a explicitar-ho. El que acostuma a passar en aquests casos és que un acaba a la comissaria i amb una multa per resistència a l'autoritat. I gairebé ningú s'entera del tema. Però si fóssim molts els que actuéssim així, potser els nostres drets lingüístics no serien trepitjats de forma tan impune.

3 comentaris:

Mireia ha dit...

L'argumentació de la jutgessa per creure's la versió dels policies i no la del profe es tota una lliçó de pensament racional i lògica aclaparadora

"les declaracions del denunciat i dels testimonis negant que es produís cap incident amb els agents no tenen credibilitat perquè només el denunciat fou detingut malgrat que hi havia més persones que foren identificades"

com qui diu "si lo han detenido, algo habrá hecho, que si no de qué!", que ja veig jo que el 90% dels tertulians de bar valdrien per a jutges, amb raonaments tipus "no veus que es moro?, que els moros son tots uns malparits, a la garjola i punto", "que l'han violat?, va, va, que menuda puta deu estar feta", l'aristotelisme de copa i puro al poder!

Anònim ha dit...

Ja veig que tot i de vacances, continues informant-te i preocupat per què li passa a la llengua. Si és que acabaràs liat amb la Keta, tu, ja ho veig.

Anònim ha dit...

La que s'hagues armat si hagues estat al reves! quina rabia que em fot aixo! Fora les forces d'ocupacio!!!