dimarts, 6 de juny del 2006

Tres dies de català i Estatut

Dissabte que ve tinc examen del nivell D de català i m'he tirat tot el cap de setmana estudiant i repassant sintaxi, morfologia, pronoms febles, sociolingüística, història de la llengua... Feia una eternitat que no estudiava i l'experiència ha estat duríssima. Sé que m'hi hauria d'haver posat amb més temps i apuntar-me a un curset o alguna cosa similar però jo sóc així: tot al darrer moment i mig improvisant. No les tinc totes sobre si seré capaç d'aprovar perquè el fet d'estudiar, en comptes d'aclarir-me conceptes, m'ha servit per generar dubtes, molts dubtes. Analitzo cada paraula o frase que escric o dic per tal de trobar-hi errors. Estic molt sensible a tots els possibles girs de la llengua i dormo amb el diccionari al capçal del llit per detectar possibles barbarismes.
En aquesta situació d'imbuïment total tan sols he fet descansos per llegir un llibre que tinc a mitges, connectar-me a internet i mirar una mica la tele. I tot fent zàpping he descobert els anuncis de campanya per l'Estatut. Només he vist dos anuncis uns deu cops cada un. Ha de ser mala sort, però us prometo que encara estic esperant veure els anuncis d'ERC, PP i IC. Ara bé, l'anunci dels socialistes és vergonyós: cap dels que hi parlen aprovaria el nivell C de català. Pronuncien amb el cul, fan un recull comprimit de tots els barbarismes "vale", "bueno", "ya" imaginables i fan les frases fetes en castellà "más vale pájaro en mano que ciento volando" deixant anar la idea de que el català és inútil per segons què. I tots els qui parlen, tots, fan servir els mateixos arguments: "no és cap meravella, aquest estatut, però és millor que el del 79", "el PP hi està en contra, per tant és bo", "els qui votin "no" s'equivocaran perquè el PP usarà els seus vots"... Ja ho veieu: arguments de pes(oe) per votar una llei que ens obligarà a estar 25 anys més pidolant diners i competències als espanyols. I sinó pregunteu-ho a CiU, que ha dit que la seva política un cop s'aprovi l'Estafatut serà arribar al nivell de l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya...
Res, que començo la campanya per demanar un NO rotund contra aquesta presa de pèl. I si ens hem de quedar amb el que tenim tampoc hi haurem perdut res i tindrem més dignitat per demanar el que el 89% del Parlament considera adequat...

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Jo només he vist un parell de ràfegues d'anuncis electorals a la tele, i la veritat és que se'm va fer difícil distingir on acabava un anunci i on començava l'altre. Ben pensat, diria que ni tan sols al començament posaven cap cartell acompanyat de música anodina que diu "Espais gratuïts de propaganda electoral", tan típic d'aquestes èpoques de campanya.

Els que sí que he escoltat alguns cops més, són anuncis a la ràdio. El d'ERC es limita a carregar contra el PSC-PSOE posant el tall de veu d'en ZP al Palau Sant Jordi, i el PSC-PSOE (o era CiU? Ja veieu que tampoc m'han calat gaire, aquests anuncis radiofònics) se'n fot d'ERC posant declaracions contraposades d'en Carod: abans, durant i després del seu canvi d'actitud envers l'Estatururut.

Tatxenko ha dit...

Molt patètica la manera com han dut tot aquest tema de l'Estatururut (tant els uns com els altres)

Anònim ha dit...

Avui ha comradio han entrevistat un senyor que afirmava que els del PSC el van aturar pel carrer, el van entrevistar i hi va accedir. Al cap d'uns dies, s'ha vist a totes hores a la tele. Estava indignat, imagineu-vos!! Ai, ai, ai... què dolents que són aquests polítics nostres!

Mireia ha dit...

Un consell per a l'examen de nivell D, Tatxenko, es veu que hi ha un "hem" i un "em", i no hem facis dir quant es fa anar l'un o l'altre, però diu que em de posar-hi els cinc sentits.

D'això del tipus de llengua que es fa anar vaig llegir una anècdota fa temps, que un alt funcionari va fer canviar en un escrit l'expressió "temps de lleure" per "temps d'oci", i diu que va dir que això del "temps da ieura" (aixís ho deia ell) era per quant anàvem a dormir o per quant algú es posava a "ieura par terra".

Anònim ha dit...

NOoooooooooooooooooooooooooooo perquè us n'adoneu que l'heu espifiada. Per plantar cara als que van a Madrid a comprar-se la cadira a la Generalitat(CIU) També als que s'han quedat dormint a la Generalitat i permeten que els robin des de Madrid (PSC) i als que no saben, no contesten, on anem i ara què farem??? (ERC) i també als verdetubbies ah, vale (ICV). No encara que ho digui el PP perquè la confluència de camins és la mateixa però les direccions que ens hi porten són ben diferents. No perquè estic farta que se'm rifin com a ciutadana. No perquè es posi un calcetí d'esport recent usat a la boca durant una bona temporada. No per a que els baixin els fumets. No perquè entenguin que no sóm una colla de robots teledirigits. No per obligar-los a fer la feina ben feta. No perquè entenguin que ens importa més posar les bases d'una política coherent, intel·ligent i respectuosa amb la ciutadania que no pas anar fent a estropades. No perquè ja n'hi ha prou. No perquè el sou us el pago jo i us el fixeu vosaltres. NOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No us vull sentir més perquè féu pena, perquè és l'única política que podem fer els ciutadans per arreglar un dels problemes més greus que patim: vosaltres.